Dit is wat jij moet weten over vasten!
Kennen jullie de nieuwste dieethype: intermittent fasting? In deze blog willen wij jou meenemen in de wereld van het vasten. Van een paar dagen niet eten val je namelijk niet af. Maar denk niet meteen dat ‘intermittent fasting’ geen zin heeft. Het kan namelijk gezond zijn!
Als je op social media #inttermittentfasting opzoekt, zie je vrouwen die hun laarzen weer over hun kuiten krijgen en/of mannen die hun bierbuik inruilen voor een sixpack. Dit willen wij ook!
Je hebt verschillende soorten manieren van vasten, je kunt sapvasten, theevasten of jezelf opsluiten in een kuuroord waar je voor veel geld op water en sap wordt gezet. Het heel allemaal vasten, want het heeft allemaal met onthouding te maken. Maar de grote vraag: werkt dit ook?
Wat is intermittent fasting?
Misschien is het handig om te beginnen met vertellen wat intermittent fasting vooral niet is! Het is niet wat moslims tijdens de ramadan doen: vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Want meestal wordt er na zonsondergang net zoveel gegeten als normaal overdag. Ook tellen de sapvasten niet mee bij intermittent fasting. Deze manier van vasten is namelijk: nul suiker, heel weinig eiwitten en niet meer dan 700 à 800 calorieën per dag!
Door deze manier van vasten zorg je ervoor dat wel eet, maar de stofwisseling bootst het effect na dat je met niet-eten bereikt. Door weinig calorieën, weinig eiwit en geen suiker te eten. Je mag in deze week bijvoorbeeld wel gewoon vet en vezelrijke koolhydraten. Denk aan een stukje zalm met broccoli, een salade met makreel en avocado bijvoorbeeld. Vooral veel groenten!
Wat gebeurt er in je lichaam als je vast?
Hoe gemakkelijk we nu aan eten kunnen komen was vroeger wel anders. In tijden dat de mens soms dagen niets te eten had, overleefde we het ook! Sterker nog, de overlevingsmodus waarin het lichaam dan schiet, lijkt zelfs heilzaam te zijn!
„Het lijkt erop dat vasten in de evolutie verankerd ligt,” zegt Pijl. De moderne kantoormens kan elk moment een Snickers uit de automaat halen, maar in tijden dat de mens soms dagen niets te eten had, overleefde hij ook. Sterker, de overlevingsmodus waarin het lichaam dan schiet, lijkt zelfs heilzaam te zijn.
Waarom dit is? Dit komt omdat we ons lichaam de hele dag vullen met bouwstoffen en brandstoffen. Die geven het lichaam het signaal: ik mag groeien. Als cellen bezig zijn met groeien dan is er geen ruimte voor herstel, onderhoud en verdediging tegen schadelijke stoffen. Wanneer je de bouw- en brandstoffen wegneemt moeten cellen zich gaan verdedigen zodat het kan blijven overleven.
Hoe lang kun je het beste vasten?
De optimale balans in niet bewezen. Er zijn verschillende studies die aantonen dat je vijf aaneengesloten dagen moet vasten, maar andere studies geven weer aan dat twee dagen genoeg is. De verwachting is wel dat vijf aaneengesloten dagen uiteindelijk beter werkt dan twee. Het lichaam heeft namelijk tijd nodig om in de ‘stress’ te raken. Na vijf dagen zie je veranderingen in het metabolisme die je ook ziet als je langere tijd helemaal niets eet.
Hoeveel val je gemiddeld af van intermittent fasting?
Elke dieetgoeroe zal zeggen dat je afvalt van dieeten. Dit moet je eigenlijk niet geloven. Van af en toe een paar dagen niet eten, val je niet af! Dat mensen geregeld vasten toch vaak gewicht verliezen, komt omdat ze bewuster eten en op normale dagen ook gezonder eten. Iemand die net gevast heeft, compenseert de gemiste maaltijden zelden met patat en pizza.
Bij Mooii by Angelique kunnen wij jou helpen op het gebied van voeding. Wij als orthomoleculaire huidspecialisten kunnen jou voedingsadvies geven op maat! Is dit iets waar jij graag meer informatie over wilt hebben? Neem dan contact met ons op!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!